polski angielski niemiecki
środa, 13 grudnia 2017 r. Imieniny: Dalidy, Juliusza, Łucji
Hotelarze PZS Oborniki Śląskie ponownie zwyciężyli!
W dniu 10.11.2017 odbyła się III edycja Kulinarnego Rajdu Młodych Mistrzów w Hotelu Haston Wrocław. Jest to coroczna impreza, na bardzo wysokim poziomie, w której od 2011 roku uczestniczą uczniowie Technikum Hotelarskiego Powiatowego Zespołu szkół w Obornikach Śląskich wraz z koordynatorem projektu panią Joanną Iskra. Prestiż imprezy zapewnia profesjonalne jury, składające się ze znanych osobistości kulinarnych takich jak: Karol Okrasa jako juror prowadzący imprezę, Robert Sowa, Giancarlo Russo, Wiesław Bober, Jerzy Pasikowski, Marcin Budynek.
W tym roku mogliśmy po raz kolejny kibicować naszym drużynom, które stanęły w szranki z drużynami reprezentującymi szkoły gastronomiczne z Dolnego Śląska w konkurencji kulinarnej. Motywem przewodnim było danie ze schabu z kością. PZS Oborniki Śląskie w tegorocznym konkursie kulinarnym reprezentowali uczniowie Technikum Hotelarskiego: Patrycja Cierpińska i Karolina Rybicka, Kacper Kozioł i Konrad Więcek. Obie drużyny PZS Oborniki Śląskie stanęły na podium !!!
1 miejsce, tytuł Młodych Mistrzów Kulinarnych oraz czek na 1000 złotych otrzymały: Patrycja Cierpińska i Karolina Rybicka. Na 3 miejscu znaleźli się Kacper Kozioł i Konrad Więcek. Drugie miejsce zajęła szkoła ze Świdnicy. To ogromny sukces naszych uczniów, a konkurencja była duża. Do konkursu stanęło ogółem 8 drużyn reprezentujących szkoły: Zespół Szkół Gastronomicznych z Wrocławia, Publiczną Szkołę Gastronomiczną HOGA z Wrocławia, Zespół Szkół ze Świdnicy oraz PZS Oborniki Śląskie.
Mistrzowskie danie przygotowane przez Karolinę Rybicką i Patrycję Cierpińską to: roladka z gruszką, żurawiną i żubrówką, podana z gołąbkiem z kaszy gryczanej z grzybami i tymiankiem, sosem demi glace z sokiem jabłkowym i trawą żubrową. Danie udekorowano kiełkami groszku, marchewką w prażonej kaszy gryczanej, boczniakiem mikołajkowym, chipsem z tapioki i żółtym bratkiem.
Danie przygotowane przez Kacpra Kozioł i Konrada Więcka to: schab przygotowany metodą sous vide podany na purée z gruszki i pietruszki z faszerowanym ziemniakiem i grzybami w sosie żurawinowym ozdobiony wstążkami groszku i bratkiem.
Naszym Młodym Mistrzom Kulinarnym gratulujemy wspaniałego sukcesu !!! To już drugi rok z rzędu, kiedy uczniowie naszego Technikum Hotelarskiego stają na podium deklasując silną konkurencję ze szkół gastronomicznych i prezentują swoje talenty i zainteresowania kulinarne.
BRAWO HOTELARZE Z PZS OBORNIKI ŚLĄSKIE !

Autor tekstu: Joanna Iskra







30-11-2017
Szukaj w artykułach
Grudzień 2017
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31