polski angielski niemiecki
Poniedziałek, 27 marca 2017 r. Imieniny: Ernesta, Jana, Marka
Kawa na czczo
Kawa? Dopiero po śniadaniu!
Rozpoczynanie dnia od kawy nie należy do najzdrowszych przyzwyczajeń. Pomimo wielu korzystnych właściwości, takich jak: usuwanie oznak zmęczenia, przyspieszenie spalania tkanki tłuszczowej, czy pobudzenie kory mózgowej, picie kawy w nadmiernej ilości oraz na czczo szkodliwie wpływa na organizm. Czarna kawa wypita o poranku nie dostarcza naszemu organizmowi żadnych cennych witamin i minerałów, a wręcz przeciwnie, wypłukuje z organizmu niezbędne substancje odżywcze.

Po wypiciu filiżanki kawy zwiększa się zapotrzebowanie na żelazo, cynk, wapń, magnez oraz witaminy z grupy B. Kofeina znajdująca się we krwi uwalnia rezerwy energetyczne przyśpieszając akcję serca, zwiększając ciśnienie krwi, przez co organizm zostaje wprowadzony w fazę stresu. Ponadto picie kawy przed posiłkiem wpływa destrukcyjnie na przewód pokarmowy, drażniąc go, upośledzając wchłanianie składników odżywczych i powodując wzdęcia i niestrawność. Kofeina zawarta w kawie stymuluje produkcję kwasu żołądkowego, co skutkuje częstą zgagą. W przyszłości nadmierne spożywanie kawy może zwiększyć ryzyko raka jelita grubego oraz choroby wrzodowej.

Mimo, iż kawa nie wpływa korzystnie na nasz organizm to jedna filiżanka dziennie tego płynu przygotowana według starej receptury wywodzącej się ze Medycyny Chińskiej, polegającej na odpowiednim zestawieniu składników, może wzmocnić organizm. Gorąca kawa przygotowana według chińskiego przepisu  należy do produktów wzmacniających jang nerek, poprawiających pracę jelit, wspomagających koncentrację i stymulujących ducha. Dodawane do kawy przyprawy wspomagają właściwości lecznicze. Kakao bogate w magnez zapobiega jego wypłukiwaniu z organizmu. Kardamon, cynamon, imbir i goździki to przyprawy rozgrzewające, które są niezastąpione szczególnie w mroźne dni.


Przepis na kawę według receptury Medycyny Chińskiej:

Do filiżanki wrzątku dodać 1-2 łyżkę świeżo zmielonej kawy i łyżkę naturalnego kakao. Do całości dosypać przyprawy: cynamon, kardamon, kilka goździków i szczyptę świeżego imbiru. Wywar gotować na wolnym ogniu, aż do zagotowania, a następnie jeszcze 1-2 minuty. Odczekać około minuty, aby składniki opadły na dno i odcedzić przez sitko. Kawę można dosłodzić cukrem trzcinowym, bądź miodem.

zdj.1

 

 

 

Źródło: www.sztukaodzywiania.pl

 

03-09-2014
Galeria
Szukaj w artykułach
Marzec 2017
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31